VEEL GESTELDE VRAGEN OVER TELEWASH EN WATERGEVOERDE RAAMREINIGING

Voorbij zijn de dagen dat de glazenwasser zich een weg baant naar een enigszins onstabiele ladder om dapper de bovenste ramen van het huis of kantoor te bereiken, om vervolgens bijna door een dolende windvlaag van de straat te worden geblazen. Waarom? Want de afgelopen tien jaar hebben watergevoede palen of telewash hun leven en dat van ons veel gemakkelijker en efficiënter gemaakt.


Wat is  telewash?
Watertoevoede palen, telewash, bereikten aanvankelijk hogere ramen in de omgeving van Purmerend, Amsterdam en NoordHolland, dus het was niet nodig om ladders op te klimmen en daarbij een vervelend ongeluk te riskeren. De palen maken gebruik van speciaal gefilterd water waardoor er geen wasmiddel hoeft te worden toegevoegd, wat betekent dat het niet nodig is om omhoog te klimmen en van een raam te wrijven om die hoogglanzende afwerking te krijgen.


Zijn de palen veilig?
Veiliger dan het beklimmen van een ladder! In werkelijkheid is de hoogte die een paal kan bereiken grotendeels afhankelijk van het materiaal dat is gebruikt om hem te maken. Daarom hebben glazenwassers verschillende samenstellingen van palen, afhankelijk van hun klanten. Dus voor degenen wiens klanten ramen van minder dan tien meter hebben, wordt een paal van glasvezel of hybride composiet gebruikt. Voor hogere klussen tot 20 meter wordt een carbonpaal gebruikt, omdat deze sterker is maar lichter te hanteren. Soms, als de hoogtes 20meter en meer zijn, wordt een touwsysteem gebruikt om extra veiligheid aan het werk toe te voegen.


Spaart telewash klanten geld?
Bij het werken op niveaus boven de begane grond en de eerste verdieping, zal de prijs van het werk ook een element van het risico omvatten dat wordt genomen om het werk te doen. Met andere woorden, hoe hoger ze moeten gaan, hoe meer het je gaat kosten. Maar door een telewash systeem te gebruiken, hoeft de glazenwasser geen ladders te beklimmen en een ongeluk te riskeren om het werk te doen, zodat dit de kosten van het werk kan verlagen. Het verlaagt ook de kosten van het werk omdat het sneller is dan de ouderwetse emmer- en laddermethode – er is geen ladderklimmen om mee te beginnen!


Is de telewash milieuvriendelijk?
Voor degenen die zich zorgen maken over de impact van alles wat ze doen op het milieu, dan is de telewash systeem een milieuvriendelijke optie. Dit komt omdat de paal de noodzaak elimineert om wasmiddelen en andere chemicaliën te gebruiken die vervolgens van het gebouw en op de grond eronder afspoelen. In plaats daarvan maken de palen gebruik van verschillende natuurlijke elementen, waaronder zout en koolstofsediment om de reiniging uit te voeren en deze worden eenvoudig opgenomen in de natuurlijke omgeving.


Dus waarom geen wasmiddel?

Wasmiddel is niet nodig omdat de telewash systeem gebruik maken van speciaal gefilterd kraanwater. Dit is de reinigingsoplossing van de natuur zonder chemicaliën of kunstmatige reinigingsmiddelen en is daarom niet schadelijk voor het milieu. Dit gebrek aan wasmiddel betekent ook dat er geen vlekken op de ramen achterblijven door de chemicaliën, die een van de belangrijkste oorzaken zijn van vlekkerige en mistige ramen.


Mijn ramen zien er nog steeds vies uit na de eerste schoonmaakbeurt!

Soms kan het een of twee keer duren voordat we die jarenlange aanslag op uw ramen kunnen verwijderen, dus we garanderen niet altijd perfect schone en frisse ramen na de eerste reiniging. Soms zijn er twee of drie pogingen nodig om al dat wasmiddel en andere schoonmaakproducten weg te blazen, maar het zal gebeuren en als dat eenmaal het geval is, zullen uw ramen schitteren met een natuurlijke glans.


Waarom zijn mijn ramen nat?

Door het zuivere water dat in de telewash systeem wordt gebruikt, blijven de ramen nat en drogen ze op natuurlijke wijze zonder strepen of vegen. Door ze met een doek af te vegen, zou dit alleen maar deze afwerking bederven en mogelijk het raam opnieuw bevuilen. Wat de telewash palen doen, is gebruik maken van de natuurlijke elementen om het werk te doen.


Wat is er mis met het beklimmen van een ladder?

Hoewel er niets mis is met het beklimmen van een ladder om ramen schoon te maken, en op sommige locaties is dit nog steeds de beste optie, veranderen de gezondheids- en veiligheidsregels om de praktijk te ontmoedigen en glazenwassers moeten dit voorbeeld volgen. Sinds 2005 zijn er voorschriften over werkhoogten die inhouden dat vanaf een bepaalde hoogte steigers nodig zijn. Op hun beurt zijn verzekeringsmaatschappijen begonnen een hogere premie in rekening te brengen als ladders worden gebruikt en dit kan erg duur zijn, wat helaas betekent dat glazenwassers hun prijzen aan hun klanten moeten verhogen. Door gebruik te maken van een telewash paal, wordt dit probleem geëlimineerd – geen ladders betekent geen hogere premies en geen hogere kosten voor klanten.


Het andere voordeel is dat een paal in meer weersomstandigheden kan worden gebruikt dan een ladder ooit zou kunnen zijn. Niemand wil in de wind een ladder op of een ladder die op zijn auto of serre valt. Maar een paal kan gemakkelijk worden gebruikt zonder risico voor personen of eigendommen.


Dus niemand kijkt door mijn raam?

Nee, er hoeft niemand naar boven te klimmen en door je raam te kijken om ze schoon te maken bij gebruik van een telewash paal. Voor sommige mensen is dit niet relevant, maar voor sommigen maakt het idee dat een vreemde in hun huis kijkt hen ongemakkelijk. Voor anderen zijn het die gênante momenten wanneer je het gordijn opent om oog in oog te staan met de glazenwasser die iets anders draagt dan wat je beneden zou hebben gedragen! Omdat het werk door een man of vrouw op de grond wordt gedaan, wordt dit probleem volledig weggenomen.


We hebben geen steiger nodig om de ramen te laten reinigen?

Voor eigenaren van gebouwen met drie of vier verdiepingen zou het onder de nieuwe regelgeving nodig zijn om steigers te bouwen zodat de glazenwasser zijn werk kan doen. Het goede nieuws is dat door het gebruik van de nieuwe telewash palen de noodzaak voor het plaatsen van steigers, met de bijbehorende kosten, komt te vervallen. Het maakt het schoonmaken van de ramen veel minder duur en een hoofdpijn ook.